Is een weegschaal betrouwbaar om je vetpercentage te meten?


Veel mensen maken gebruik van een digitale weegschaal om hun vetpercentage te meten. Ook in zowat elke fitness kan je zo’n toestel terugvinden. Maar is zo’n weegschaal wel in staat om ons vetpercentage accuraat te meten? Of zijn er andere, effectievere methodes?

Digitale weegschalen waarmee het vetpercentage kan gemeten worden zijn BIA-weegschalen ofwel weegschalen die gebruik maken van bio-elektrische impedantie analyse. Deze techniek is gebaseerd op veranderingen in elektrische geleiding van vetvrije massa (VVM) en vetmassa (VM). Deze toestellen sturen een elektrische geleding door het lichaam via de voeten, handen of beiden. Het toestel meet dan hoe snel de stroom door het lichaam heen gaat ofwel hoeveel weerstand er is voor deze geleiding. Er wordt dan gekeken naar de laagste impedantiewaarde, aangezien hiermee vetvrije massa kan bepaald worden. Het is namelijk zo dat spieren, bloed en organen een hoge hoeveelheid water en elektrolyten bevat, waardoor er een slechtere geleiding is van de elektrische stroom.

Betrouwbare methode om vetpercentage te meten?

Zelfs de beste weegschalen met BIA ondervinden een groot probleem, wat de accuraatheid van de resultaten beïnvloedt. De meting van een elektrische weegschaal wordt zeer sterk beïnvloed door de hydratatiestatus van het individu. Hoe meer vocht je in je lichaam hebt, hoe beter de stroom door het lichaam geleidt. Het is namelijk zo dat veel factoren ervoor kunnen zorgen dat je vochtbalans niet constant blijft. Zo zal een meting voor en na een training anders zijn, aangezien je vocht en elektrolyten uitzweet. Ook als je veel gedronken hebt zal het resultaat verschillen met wanneer je niet gedronken hebt.

Andere factoren die je vochtbalans beïnvloeden:

 • Stress
 • Slaap
 • Voeding
 • Training
 • Zout
 • Hormonen
 • Vochtinname
 • Koolhydraten

Wil je toch een elektrische weegschaal gebruiken om je vetpercentage te meten, zorg dan dat je dit altijd in dezelfde toestand doet. Je doet dit best wanneer je nuchter bent, dus 's ochtends voor je gegeten en gedronken hebt en nadat je naar de wc bent geweest. Echter zullen zelfs dan de resultaten afwijken. Doe de meting daarom meerdere keren per week en vergelijk telkens het gemiddelde resultaat van elke week met elkaar om te zien of je progressie maakt.

Accurate methodes om vetpercentage te meten

Helaas is er geen enkele methode die ons vetpercentage 100% correct kan meten. Echter zijn er wel betere alternatieven om dit te meten. De meest voorkomende en betaalbare methodes zijn:

 • DEXA-scan
 • Densiometrie
 • Huidplooimetingen

Hoewel deze methodes nauwkeuriger zijn, gaan ook deze je vetpercentage niet helemaal accuraat meten. Deze methodes kan je ook niet zelf doen (huidplooimetingen eventueel wel), waardoor deze veel minder toegankelijk zijn voor de meeste mensen.

Andere methodes om je progressie te meten

Het is nu wel duidelijk dat je je best niet baseert op vetpercentage metingen. Aangezien er zo veel factoren zijn die de resultaten kunnen beïnvloeden, wat de accuraatheid beïnvloedt.

Gelukkig zijn er andere eenvoudige methodes om je progressie te beoordelen.

2.  Progressiefoto’s

In plaats van te focussen op wat de weegschaal zegt, is wat je visueel kan zien nog steeds de beste manier om te zien of je goed bezig bent. Wil je afvallen? Wil je spiermassa bijkomen? Neem een foto van jezelf bij de start en op regelmatige basis tijdens het proces. Zo kan je heel goed zien of je progressie maakt. Echter zijn er wel enkele zaken waar je rekening mee moet houden bij het maken van de foto’s, aangezien deze anders een vertekend beeld geven.

Maak foto’s altijd:

 • Op hetzelfde tijdstip (’s ochtends, nuchter en na een toiletbezoek)
 • Op dezelfde locatie
 • Met dezelfde camera (hoge kwaliteit)
 • Met dezelfde kledij
 • Met dezelfde lichtinval
 • Zorg ervoor dat elke foto exact hetzelfde is. Enkel zo is het mogelijk om correct te vergelijken.

2.  Omtrekmetingen

Maak op geregelde tijden omtrekmetingen van bepaalde plaatsen op je lichaam, aan de hand van een meetlint. Zorg ook hier dat je telkens exact dezelfde plaatsen op je lichaam meet.

Punten die vaak gemeten worden zijn:

 • Buik
 • Borst
 • Heup
 • Armen
 • Bovenbeen
 • Kuit

Omtrekmeting vetpercentage

Conclusie

Een elektrische weegschaal die je vetpercentage meet aan de hand van BIA is geen accurate methode. Er zijn te veel factoren die het resultaat kunnen beïnvloeden. Het is zelfs zo dat er geen enkel toestel is dat ons vetpercentage 100% nauwkeurig kan berekenen. Echter zijn er wel betere methodes zoals DEXA, densiometrie etc., maar ook deze kunnen vetpercentage niet perfect meten. Wil je zien of je progressie maakt? Maak dan geregeld progressiefoto’s en doe omtrekmetingen. Wat je visueel ziet is nog steeds de beste manier om te zien of je op de goede weg bent of niet.


Wil je leren hoe je een gezondere levensstijl kan leiden, gewicht kan verliezen of spiermassa kan opbouwen? Via online personal coaching, online voedingscoaching of eenmalig voedingsadvies kan je dit doel zeker bereiken. Aarzel zeker niet om contact op te nemen indien je nog vragen hebt.Volg ons op social mediaIs een weegschaal betrouwbaar om je vetpercentage te meten?

E-nummers: Zijn ze slecht of toch veilig om te consumeren?

Maak jij je wel eens zorgen om de e-nummers die op de verpakking van een bepaald voedingsmiddel staan? Zijn e-nummers voor jou een no-go? E-nummers hebben tegenwoordig een heel slechte naam gekregen. Maar is dit terecht? Zijn e-nummers ongezond?

Lees meer

De impact van stress op ons lichaam

Veel mensen hebben last van te hoge stressniveaus. Dit is algemeen geweten, maar de effecten ervan worden veelal onderschat. Het is zelfs zo extreem dat mensen die veel stress ervaren in hun leven over het algemeen minder lang leven, aangezien je hierdoor sneller veroudert.

Lees meer

Hypertrofie & spiergroei: Hoe bouw je best spiermassa op?

Hypertrofie, een synoniem voor het opbouwen van spiermassa of simpelweg spiergroei, is iets wat iedereen in de fitness gemeenschappelijk heeft. Vaak met een ander doel, maar het principe blijft hetzelfde. Sommigen willen graag grotere biceps, anderen willen een strakker figuur ...

Lees meer

Hoe train je buikspieren optimaal?

Eindeloze oefeningen en reeksen buikspieren doen zijn het recept voor een zichtbare sixpack. Toch? Helaas is dit niet het geval. Plaatselijk vet verbranden is niet mogelijk, net zoals je niet meer blokken kan creëren door buikspieroefeningen. Dit zijn beide fabeltjes.

Lees meer

Energiebalans: Wat is het en hoe werkt het?

Of je doel nu is om af te vallen of gewicht bij te komen, de energiebalans speelt hier de belangrijkste rol. Energiebalans reguleert namelijk ons lichaamsgewicht.

Lees meer

Verhoog je calorieverbruik zonder extra te sporten

Veel mensen die willen afvallen zullen er alles aan doen om hun calorieverbruik te verhogen, aangezien een negatieve energiebalans zorgt voor gewichtsverlies. Dit gaat vaak gepaard met eindeloze hoeveelheden cardio of het toevoegen van extra sportsessies. Is dit nu effectief de meest efficiënte

Lees meer

Leptine: het anti-honger hormoon

Leptine is een hormoon dat wordt afgegeven door de vetcellen in ons lichaam en is verantwoordelijk voor de regulatie van de energiebalans en eetlust. Algemeen wil dit zeggen dat een grote hoeveelheid leptine zorgt voor een verhoogd energieverbruik en minder honger...

Lees meer

Werken detox diëten op vlak van vetverlies en gezondheid?

Tegenwoordig vind je niets anders terug dan deze geweldige detox diëten, die ongeziene resultaten garanderen. Het idee is dat we dagelijks worden blootgesteld aan verschillende giftige stoffen, waardoor er gifstoffen in ons lichaam opbouwen die ervoor zorgen dat ons lichaam ongezond wordt,...

Lees meer

Creatine: werking & voordelen

Creatine is een van de meest onderzochte sport supplementen dat er bestaat. Het gebruik van creatine bevordert spiergroei en krachttoename. Helaas is er nog steeds heel veel onwetendheid bij de gebruikers van creatine, zo beweren sommigen dat ze er tientallen kilo’s meer door ...

Lees meer

Diet breaks

Het implementeren van diet breaks of pauzes binnen een periode van diëten, is een dieetstrategie die vaak gebruikt wordt om het diëten meer draaglijk te maken. Binnen deze periode wordt de calorie-inname meestal terug verhoogt tot op onderhoudsniveau. Wat is nu juist de impact van een diet break en moet je deze toepassen?

Lees meer

Circadiaans ritme: Wat is het effect op ons lichaam?

Wat als ik je zei dat er een eenvoudige manier is om makkelijker vet te verliezen, spiermassa op te bouwen, ’s nachts beter te slapen en overdag meer energie te hebben. Daarnaast heeft het over het algemeen alleen maar positieve gevolgen voor jouw gezondheid. Klinkt fantastisch! Maar hoe?

Lees meer

Koolhydraten voor het slapen gaan maken ons dik

Koolhydraten eten na 18-19u wordt door velen aanzien als een ideale manier om dik te worden. Het idee dat hier achter zit is dat het lichaam de neiging zal hebben deze koolhydraten op te slaan als vet, aangezien dit overbodige voedingsstoffen zijn. Toch blijkt dit weer een van de vele mythes ...

Lees meer

Anabolic window: 30 min? Bestaat het?

In de fitness zie je heel vaak dat er een proteïne shake gedronken wordt vlak na de training. Velen zijn er vast van overtuigd dat het absoluut noodzakelijk is om zo snel mogelijk eiwitten binnen te krijgen om te voorkomen dat je lichaam in een katabole staat geraakt. Het idee is ...

Lees meer

BCAA's: Zijn ze hun geld waard?

Branched Chain Amio Acids of simpelweg BCAA’s is een van de meest populaire supplementen in de fitnessindustrie. Velen zijn ervan overtuigd dat dit een wondermiddeltje is om eiwitsynthese te bevorderen, spiermassa op te bouwen en afname van spiermassa tegen te gaan. Klinkt fantastisch toch? ...

Lees meer

9 fouten die je maakt bij vetverlies

Zo goed als iedereen heeft al wel eens een poging gedaan om enkel kilo’s af te vallen. Hoewel de meesten wel degelijk afvallen leidt dit in realiteit vaak niet tot permanent gewichtsverlies. Daarom hier de meest voorkomende fouten bij mensen die proberen af te vallen...

Lees meer

Spierpijn - DOMS: vriend of vijand?

Iedereen heeft al wel eens last gehad van enorme spierpijn de dagen na een intense training of na een lange tijd niet meer getraind te hebben. De ene heeft er weinig last van terwijl iemand anders er net heel veel last van heeft. Velen streven naar deze spierpijn en zien het als een teken ...

Lees meer

Intermittent fasting: wondermiddel om af te vallen?

Intermittent fasting wil simpelweg zeggen dat je gaat vasten in intervallen, ofwel een bepaalde periode van de dag niets eten en dan al je calorieën consumeren binnen een kort tijdsvenster. Deze methode wordt vaak gebruikt in perioden waarin men probeert gewicht te verliezen...

Lees meer

Is fasted cardio effectiever voor vetverlies?

Fasted cardio of gevaste cardio wil zeggen dat je cardio gaat doen alvorens je eerste maaltijd van de dag te eten. Dit zou volgens velen superieur zijn aan cardio waarbij men op voorhand een maaltijd consumeert. Zit hier enige waarheid in of is ook dit weer een van de vele mythes die momenteel ...

Lees meer

Wat is de impact van slaap en hoeveel slaap hebben we nodig?

Iedereen zal er zich wel bewust van zijn dat slaap belangrijk is voor ons lichaam. Slaap heeft namelijk een heel grote invloed op het functioneren van ons lichaam. Een slaaptekort kan zomaar verscheidene gezondheidsproblemen veroorzaken. Hoeveel slaap hebben we nu precies per nacht ...

Lees meer

Is HIIT beter dan LISS voor vetverlies?

Een discussie die zeer vaak gevoerd wordt is die omtrent welke vorm van cardio het beste is voor vetverlies. Enerzijds zijn er mensen die zeggen dat HIIT de ideale manier is om vet te verliezen, terwijl anderen beweren dat LISS de voorkeur zou moeten krijgen. Laat ons daarom eerst eens kijken ...

Lees meer

Eiwitten - Hoeveel heb je ervan nodig?

Eiwitten of proteïnen zonder twijfel de favoriete macronutriënten van iedereen die er gespierd wil uitzien. Echter zijn er zo veel fabeltjes ontstaan over hoeveel eiwitten nu effectief nodig zijn om dit doel te bereiken. Vaak wordt aangeraden om 1 gram per pond (2,2 gr/kg) lichaamsgewicht ...

Lees meer

Jongeren en krachttraining

Steeds meer jongeren beginnen al op vroege leeftijd aan krachttraining. Nochtans is de meerderheid van de mensen ervan overtuigd dat dit niet aan te raden is. Zo zou volgens velen krachttraining op jonge leeftijd een impact hebben op de groei en kunnen lijden tot blessures...

Lees meer

Cutten vs Bulken

Of je doel nu is om spiermassa op te bouwen, vet te verliezen of beiden, de kans is zeer groot dat je in je zoektocht naar hoe je dit doel nu juist moet bereiken de termen cutten en bulken al eens bent tegengekomen. Hoogstwaarschijnlijk zullen velen onder jullie doorheen de jaren al wel eens ...

6 november 2019

Lees meer

Maakt suiker ons dik?

Suiker wordt in onze maatschappij vaak afgeschreven als slecht en schadelijk. Daarnaast wordt suiker dikwijls gezien als de oorzaak van de enorme mate van obesitas. Deze cijfers zijn inderdaad zorgwekkend, maar is er nu effectief een correlatie tussen suiker en obesitas? Is suiker wel echt de ...

19 mei 2020

Lees meer

Moeten vrouwen hetzelfde trainen als mannen?

Veel mensen zijn er nog steeds van overtuigd dat wanneer vrouwen aan krachttraining doen, ze er bulky, super gespierd of zelfs mannelijk gaan uitzien. Niets is echter minder waar. Vrouwen die aan krachttraining doen zullen eerder de strakke look krijgen die zo velen willen hebben. Daarom...

26 mei 2020

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x