Energiebalans: Wat is het en hoe werkt het?


Of je doel nu is om af te vallen of gewicht bij te komen, de energiebalans speelt hier de belangrijkste rol. Energiebalans reguleert namelijk ons lichaamsgewicht.

Wat is energiebalans?

Wil je graag wat gewicht verliezen? Wil je gewicht bijkomen? Kijk naar je energiebalans. De energiebalans bepaalt namelijk wat er gebeurt met je lichaamsgewicht. Concreet kan je de energiebalans zien als volgt: een vergelijking tussen de energie die je inneemt uit eten/voeding (kcal) en je energieverbruik door stofwisseling en fysieke activiteit. Je lichaamsgewicht wordt namelijk bepaald door de relatie tussen energieverbruik en energie inname.

Ons lichaam heeft energie nodig. Deze energie wordt gehaald uit voeding. Voeding kan uitgedrukt worden in calorieën, welke voor ons lichaam dienen als energie of brandstof. Zonder voeding functioneert ons lichaam niet, aangezien het geen energie krijgt. Nu is het zo dat ons lichaam een bepaalde hoeveelheid energie nodig heeft om optimaal te functioneren en het lichaamsgewicht te behouden.

Een calorie is gelijk aan de hoeveelheid energie die nodig is om de temperatuur van één gram water 1 graad Celsius te verhogen.

Stel nu dat je meer energie inneemt dan je verbruikt, wat gebeurt hiermee?

EnergiebalansDaarvoor moeten we even kijken naar de eerste wet van de thermodynamica. Er kan geen energie uit niets ontstaan en er gaat nooit energie verloren.

Als we dit nu gaan vertalen naar het menselijk lichaam kunnen we het volgende concluderen:

Wanneer we meer calorieën innemen dan we verbruiken wordt de extra energie opgeslagen als vetmassa. De energie kan niet verdwijnen dus moet het worden opgeslagen.

Wanneer we minder calorieën innemen dan we verbruiken, wil dit zeggen dat er een energietekort is. Ons lichaam moet dus opzoek gaan naar extra energie. Deze haalt het idealiter uit de opgeslagen energie in vetcellen. Echter wanneer training, herstel en dieet slecht zijn zal ons lichaam ook spieren gebruiken als energie. Dit willen we uiteraard kost wat kost vermijden. Daarom is het ook belangrijk te kijken naar dieetkwaliteit, slaap, stress, trainingsoptimalisatie, herstel etc.

Vetmassa is dus in feite simpelweg opgeslagen energie die kan gebruikt worden wanneer ons lichaam in een energietekort verkeert.

Kan je dus zo maar alles eten wat je wil en toch afvallen?

In de basis kan dit inderdaad. Zo lang je minder eet dan je verbruikt zal je afvallen. Echter is dit lang niet de optimale manier om gewicht te verliezen. Het is namelijk zo dat bepaalde voeding veel meer calorieën bevat in vergelijking met andere voeding. Als je voortdurend voeding eet die hoog is in calorieën zal je regelmatig een hongergevoel hebben, waardoor je dieet moeilijk vol te houden is en eigenlijk op voorhand al gedoemd is te falen.

Je kiest dus beter voor een goede balans in je voeding. Je mag zeker eens iets eten dat hoger is in calorieën zoals bijvoorbeeld pizza, maar kies voornamelijk voor volwaardige, onbewerkte voeding, aangezien dit veel voedzamer is en je er meer van kan eten voor minder calorieën.

Wat heeft invloed op de energiebalans?

Als je volledig mee bent weet je nu dat energie-inname en energieverbruik de balans beïnvloeden.

Energie-inname heb je zelf volledig in de hand. Dit is namelijk de voeding die je dagelijks eet. Dit kun je makkelijk controleren en bijhouden.

Iets ingewikkelder is je energieverbruik. Dit wordt door verschillende factoren beïnvloedt en zal variëren van dag tot dag. Factoren die hier een invloed op hebben zijn:

  • Energieverbruik - energiebalansBasal Metabolic Rate (BMR): Energie die het lichaam nodig heeft om de interne functies uit te voeren
  • Exercise Activity Thermogenisis (EAT): calorieën die verbrand worden tijdens training
  • Non-Exercise Activity Thermogenisis (EAT): Calorieën die verbrand worden tijdens dagelijkse activiteiten die niet training gerelateerd zijn
  • Thermic Effect of Food (TEF): Energie die het lichaam nodig heeft om voeding te verteren en verwerken.

Conclusie

De energiebalans bepaalt ons lichaamsgewicht. Eet je meer dan je verbruikt zal je bijkomen. Omgekeerd als je minder eet dan je verbruikt zal je afvallen. Echter is het ook belangrijk om te kijken naar voedingskwaliteit, je levensstijl en je training. Deze zijn even belangrijk voor een gezond lichaam. 


Wil je leren hoe je een gezondere levensstijl kan leiden, gewicht kan verliezen of spiermassa kan opbouwen? Via online personal coaching, online voedingscoaching of eenmalig voedingsadvies kan je dit doel zeker bereiken. Aarzel zeker niet om contact op te nemen indien je nog vragen hebt.Energiebalans: Wat is het en hoe werkt het?

Is een weegschaal betrouwbaar om je vetpercentage te meten?

Veel mensen maken gebruik van een digitale weegschaal om hun vetpercentage te meten. Ook in zowat elke fitness kan je zo’n toestel terugvinden. Maar is zo’n weegschaal wel in staat om ons vetpercentage accuraat te meten? Of zijn er andere, effectievere methodes?

Lees meer

E-nummers: Zijn ze slecht of toch veilig om te consumeren?

Maak jij je wel eens zorgen om de e-nummers die op de verpakking van een bepaald voedingsmiddel staan? Zijn e-nummers voor jou een no-go? E-nummers hebben tegenwoordig een heel slechte naam gekregen. Maar is dit terecht? Zijn e-nummers ongezond?

Lees meer

De impact van stress op ons lichaam

Veel mensen hebben last van te hoge stressniveaus. Dit is algemeen geweten, maar de effecten ervan worden veelal onderschat. Het is zelfs zo extreem dat mensen die veel stress ervaren in hun leven over het algemeen minder lang leven, aangezien je hierdoor sneller veroudert.

Lees meer

Hypertrofie & spiergroei: Hoe bouw je best spiermassa op?

Hypertrofie, een synoniem voor het opbouwen van spiermassa of simpelweg spiergroei, is iets wat iedereen in de fitness gemeenschappelijk heeft. Vaak met een ander doel, maar het principe blijft hetzelfde. Sommigen willen graag grotere biceps, anderen willen een strakker figuur ...

Lees meer

Hoe train je buikspieren optimaal?

Eindeloze oefeningen en reeksen buikspieren doen zijn het recept voor een zichtbare sixpack. Toch? Helaas is dit niet het geval. Plaatselijk vet verbranden is niet mogelijk, net zoals je niet meer blokken kan creëren door buikspieroefeningen. Dit zijn beide fabeltjes.

Lees meer

Verhoog je calorieverbruik zonder extra te sporten

Veel mensen die willen afvallen zullen er alles aan doen om hun calorieverbruik te verhogen, aangezien een negatieve energiebalans zorgt voor gewichtsverlies. Dit gaat vaak gepaard met eindeloze hoeveelheden cardio of het toevoegen van extra sportsessies. Is dit nu effectief de meest efficiënte

Lees meer

Leptine: het anti-honger hormoon

Leptine is een hormoon dat wordt afgegeven door de vetcellen in ons lichaam en is verantwoordelijk voor de regulatie van de energiebalans en eetlust. Algemeen wil dit zeggen dat een grote hoeveelheid leptine zorgt voor een verhoogd energieverbruik en minder honger...

Lees meer

Werken detox diëten op vlak van vetverlies en gezondheid?

Tegenwoordig vind je niets anders terug dan deze geweldige detox diëten, die ongeziene resultaten garanderen. Het idee is dat we dagelijks worden blootgesteld aan verschillende giftige stoffen, waardoor er gifstoffen in ons lichaam opbouwen die ervoor zorgen dat ons lichaam ongezond wordt,...

Lees meer

Creatine: werking & voordelen

Creatine is een van de meest onderzochte sport supplementen dat er bestaat. Het gebruik van creatine bevordert spiergroei en krachttoename. Helaas is er nog steeds heel veel onwetendheid bij de gebruikers van creatine, zo beweren sommigen dat ze er tientallen kilo’s meer door ...

Lees meer

Diet breaks

Het implementeren van diet breaks of pauzes binnen een periode van diëten, is een dieetstrategie die vaak gebruikt wordt om het diëten meer draaglijk te maken. Binnen deze periode wordt de calorie-inname meestal terug verhoogt tot op onderhoudsniveau. Wat is nu juist de impact van een diet break en moet je deze toepassen?

Lees meer

Circadiaans ritme: Wat is het effect op ons lichaam?

Wat als ik je zei dat er een eenvoudige manier is om makkelijker vet te verliezen, spiermassa op te bouwen, ’s nachts beter te slapen en overdag meer energie te hebben. Daarnaast heeft het over het algemeen alleen maar positieve gevolgen voor jouw gezondheid. Klinkt fantastisch! Maar hoe?

Lees meer

Koolhydraten voor het slapen gaan maken ons dik

Koolhydraten eten na 18-19u wordt door velen aanzien als een ideale manier om dik te worden. Het idee dat hier achter zit is dat het lichaam de neiging zal hebben deze koolhydraten op te slaan als vet, aangezien dit overbodige voedingsstoffen zijn. Toch blijkt dit weer een van de vele mythes ...

Lees meer

Anabolic window: 30 min? Bestaat het?

In de fitness zie je heel vaak dat er een proteïne shake gedronken wordt vlak na de training. Velen zijn er vast van overtuigd dat het absoluut noodzakelijk is om zo snel mogelijk eiwitten binnen te krijgen om te voorkomen dat je lichaam in een katabole staat geraakt. Het idee is ...

Lees meer

BCAA's: Zijn ze hun geld waard?

Branched Chain Amio Acids of simpelweg BCAA’s is een van de meest populaire supplementen in de fitnessindustrie. Velen zijn ervan overtuigd dat dit een wondermiddeltje is om eiwitsynthese te bevorderen, spiermassa op te bouwen en afname van spiermassa tegen te gaan. Klinkt fantastisch toch? ...

Lees meer

9 fouten die je maakt bij vetverlies

Zo goed als iedereen heeft al wel eens een poging gedaan om enkel kilo’s af te vallen. Hoewel de meesten wel degelijk afvallen leidt dit in realiteit vaak niet tot permanent gewichtsverlies. Daarom hier de meest voorkomende fouten bij mensen die proberen af te vallen...

Lees meer

Spierpijn - DOMS: vriend of vijand?

Iedereen heeft al wel eens last gehad van enorme spierpijn de dagen na een intense training of na een lange tijd niet meer getraind te hebben. De ene heeft er weinig last van terwijl iemand anders er net heel veel last van heeft. Velen streven naar deze spierpijn en zien het als een teken ...

Lees meer

Intermittent fasting: wondermiddel om af te vallen?

Intermittent fasting wil simpelweg zeggen dat je gaat vasten in intervallen, ofwel een bepaalde periode van de dag niets eten en dan al je calorieën consumeren binnen een kort tijdsvenster. Deze methode wordt vaak gebruikt in perioden waarin men probeert gewicht te verliezen...

Lees meer

Is fasted cardio effectiever voor vetverlies?

Fasted cardio of gevaste cardio wil zeggen dat je cardio gaat doen alvorens je eerste maaltijd van de dag te eten. Dit zou volgens velen superieur zijn aan cardio waarbij men op voorhand een maaltijd consumeert. Zit hier enige waarheid in of is ook dit weer een van de vele mythes die momenteel ...

Lees meer

Wat is de impact van slaap en hoeveel slaap hebben we nodig?

Iedereen zal er zich wel bewust van zijn dat slaap belangrijk is voor ons lichaam. Slaap heeft namelijk een heel grote invloed op het functioneren van ons lichaam. Een slaaptekort kan zomaar verscheidene gezondheidsproblemen veroorzaken. Hoeveel slaap hebben we nu precies per nacht ...

Lees meer

Is HIIT beter dan LISS voor vetverlies?

Een discussie die zeer vaak gevoerd wordt is die omtrent welke vorm van cardio het beste is voor vetverlies. Enerzijds zijn er mensen die zeggen dat HIIT de ideale manier is om vet te verliezen, terwijl anderen beweren dat LISS de voorkeur zou moeten krijgen. Laat ons daarom eerst eens kijken ...

Lees meer

Eiwitten - Hoeveel heb je ervan nodig?

Eiwitten of proteïnen zonder twijfel de favoriete macronutriënten van iedereen die er gespierd wil uitzien. Echter zijn er zo veel fabeltjes ontstaan over hoeveel eiwitten nu effectief nodig zijn om dit doel te bereiken. Vaak wordt aangeraden om 1 gram per pond (2,2 gr/kg) lichaamsgewicht ...

Lees meer

Jongeren en krachttraining

Steeds meer jongeren beginnen al op vroege leeftijd aan krachttraining. Nochtans is de meerderheid van de mensen ervan overtuigd dat dit niet aan te raden is. Zo zou volgens velen krachttraining op jonge leeftijd een impact hebben op de groei en kunnen lijden tot blessures...

Lees meer

Cutten vs Bulken

Of je doel nu is om spiermassa op te bouwen, vet te verliezen of beiden, de kans is zeer groot dat je in je zoektocht naar hoe je dit doel nu juist moet bereiken de termen cutten en bulken al eens bent tegengekomen. Hoogstwaarschijnlijk zullen velen onder jullie doorheen de jaren al wel eens ...

6 november 2019

Lees meer

Maakt suiker ons dik?

Suiker wordt in onze maatschappij vaak afgeschreven als slecht en schadelijk. Daarnaast wordt suiker dikwijls gezien als de oorzaak van de enorme mate van obesitas. Deze cijfers zijn inderdaad zorgwekkend, maar is er nu effectief een correlatie tussen suiker en obesitas? Is suiker wel echt de ...

19 mei 2020

Lees meer

Moeten vrouwen hetzelfde trainen als mannen?

Veel mensen zijn er nog steeds van overtuigd dat wanneer vrouwen aan krachttraining doen, ze er bulky, super gespierd of zelfs mannelijk gaan uitzien. Niets is echter minder waar. Vrouwen die aan krachttraining doen zullen eerder de strakke look krijgen die zo velen willen hebben. Daarom...

26 mei 2020

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x