9 fouten die je maakt bij vetverlies

Zo goed als iedereen heeft al wel eens een poging gedaan om enkel kilo’s af te vallen. Hoewel de meesten wel degelijk afvallen leidt dit in realiteit vaak niet tot permanent gewichtsverlies. Daarom hier de meest voorkomende fouten bij mensen die proberen af te vallen.

Te snelle aanpak

Als je doel vetverlies is en je dit gewicht er ook op lange termijn wil afhouden, is het belangrijk te kiezen voor een systematische en gecontroleerde aanpak. Er moet beseft worden dat het maanden of zelfs jaren heeft geduurd om je vetpercentage te verhogen. Je kan dus ook niet verwachten dat je dit gewicht op korte termijn terug zal verliezen. 

Hoe hoger je vetpercentage hoe sneller en meer gewicht je in de beginfase op een gezonde manier kan verliezen. Echter zal na verloop van tijd dit tempo ook enorm afnemen. Daarnaast moet er ook rekening gehouden worden met het feit dat het niet mogelijk is om dag in dag uit optimaal te diëten. Houd er rekening mee dat er sociale activiteiten zijn, motivatie kan verminderen of er bepaalde omstandigheden kunnen zijn waardoor je een pauze moet inlassen. Stel daarom realistische verwachtingen en kies niet voor de quick fix!

Te strikt zijn met je voedingskeuzesStrikte voedingskeuzes voor vetverlies

Uiteraard zal je strikt moeten zijn voor jezelf indien je doel vetverlies is, echter wil dit niet zeggen dat je bepaalde dingen niet meer kan eten. Het is fout om te kijken naar voeding als goed/slecht of gezond/ongezond. Het is zo dat bepaalde voeding minder voedingswaarde heeft voor het lichaam, maar het is niet zo dat wanneer je eens iets “ongezond” eet je dieet verpest is en je niet zal afvallen. Deze kijk op voeding zal zorgen voor een negatieve relatie met voeding, wat het hele proces onnodig moeilijk maakt en serieuze problemen kan veroorzaken. 

Voor ons lichaam is het uiteraard best om onbewerkte en kwaliteitsvolle voeding te consumeren, maar ga geen dingen vermijden die je lekker vindt. Probeer je dieetkwaliteit zo hoog mogelijk te houden, maar maak het voor jezelf niet onnodig moeilijk. Te strikt zijn zal in veel gevallen leiden tot cheat meals en binge eating, waardoor de resultaten waarvoor je hard gewerkt hebt op heel korte termijn teniet kunnen gedaan worden.

Te veel flexibiliteit

Tegenovergesteld is te veel flexibiliteit ook niet goed. Zo hoor je dat velen het IIFYM (If It Fits Your Macro’s) gebruiken. Wat wil zeggen dat het niet uitmaakt wat je eet zo lang het maar in je macro’s past (eiwit, vet en koolhydraat doel per dag). 

Het is echter enorm belangrijk om volwaardige voeding binnen te krijgen, zodat je voldoende nutriënten consumeert, je makkelijker verzadigd bent en je energiepeil stabiel blijft. Bewerkte voeding is vaker hoger in calorieën, waardoor je dus minder kan eten als je wil afvallen. 

Hoe meer cardio, hoe meer vetverlies

Cardio is, in tegenstelling tot wat velen geloven, niet noodzakelijk voor gewichtsverlies. Een goed dieet, met een calorietekort, is voldoende om vet te verliezen. Te veel cardio doen om sneller af te vallen kan zorgen voor spierverlies, wat net vermeden moet worden. Cardio kan in een later stadium ingezet worden om een calorietekort te creeëren, maar is absoluut niet noodzakelijk aan de start van een dieet.

Geen krachttraining doen

Krachttraining heeft een belangrijke functie tijdens een fase waarin vetverlies prioriteit heeft, aangezien het helpt spierverlies tegen te gaan. Daarnaast helpt krachttraining ook met de opbouw van spiermassa, wat ervoor zorgt dat je energieverbruik omhoog gaat. Hierdoor zal je lichaam op lange termijn meer energie nodig hebben en kan je dus simpelweg meer eten, waardoor calorieën minder verlaagd moeten worden wanneer je wil afvallen.

vetverlies supplementenJe vertrouwt op vetverlies supplementen

Je ziet het vaak genoeg, een magisch pilletje of een revolutionair detox dieet waarmee je op korte tijd veel afvalt. Helaas is er geen magisch middeltje dat je helpt afvallen. De enige manier om dit te doen is door minder calorieën te eten dan je verbruikt. Simpel. Laat je dus niet vangen door deze nutteloze en dure vetverlies supplementen.

Je weet niet wat je eet

Velen zijn er niet van bewust wat ze daadwerkelijk dagelijks consumeren. Zo denkt men vaak dat het niet erg is om kleine dingetjes niet mee te tellen. Een beetje extra suiker of melk in de koffie, het gebruik van boter/olijfolie bij het bakken, een klein stukje chocolade. Ook dit bevat calorieën en als hier systematisch geen rekening mee gehouden wordt gaat dit aantal calorieën oplopen en eet je dagelijks al snel 100-200 calorieën meer dan je denkt. Tel alles wat calorieën heeft mee, anders kom je al snel in een calorieoverschot in plaats van een calorietekort.

Te weinig slaap

Een goede nachtrust wordt vaak onderschat en wordt meestal niet gerelateerd aan vetverlies. Echter kan een slaaptekort zorgen voor onder andere een verhoogde eetlust en een verlaagd metabolisme. Probeer daarom 7+ uren kwaliteitsvol te slapen zodat dit geen impact heeft op je gewichtsverlies.

Progressie niet bijhoudenvetverlies progressie

Het bijhouden van je progressie wordt vaak enorm onderschat, hoewel het dan moeilijk wordt om na te gaan of je wel degelijk progressie maakt. Maak daarom progressiefoto’s, weeg jezelf, houdt omtrekmaten bij, zodat je weet waar je staat. Als je dit wel doet, doe dit dan op een objectieve manier en ben eerlijk voor jezelf. Anders heeft het geen zin dat je hier tijd en moeite insteekt. Het systematisch bijhouden van je progressie laat toe dat je op gepaste tijdstippen aanpassingen kan maken die nodig zijn om op lange termijn vetverlies te bereiken.


Wil je leren hoe je een gezondere levensstijl kan leiden, gewicht kan verliezen of spiermassa kan opbouwen? Via online personal coaching, online voedingscoaching of eenmalig voedingsadvies kan je dit doel zeker bereiken. Aarzel zeker niet om contact op te nemen indien je nog vragen hebt.


9 fouten die je maakt bij vetverlies

Is een weegschaal betrouwbaar om je vetpercentage te meten?

Veel mensen maken gebruik van een digitale weegschaal om hun vetpercentage te meten. Ook in zowat elke fitness kan je zo’n toestel terugvinden. Maar is zo’n weegschaal wel in staat om ons vetpercentage accuraat te meten? Of zijn er andere, effectievere methodes?

Lees meer

E-nummers: Zijn ze slecht of toch veilig om te consumeren?

Maak jij je wel eens zorgen om de e-nummers die op de verpakking van een bepaald voedingsmiddel staan? Zijn e-nummers voor jou een no-go? E-nummers hebben tegenwoordig een heel slechte naam gekregen. Maar is dit terecht? Zijn e-nummers ongezond?

Lees meer

De impact van stress op ons lichaam

Veel mensen hebben last van te hoge stressniveaus. Dit is algemeen geweten, maar de effecten ervan worden veelal onderschat. Het is zelfs zo extreem dat mensen die veel stress ervaren in hun leven over het algemeen minder lang leven, aangezien je hierdoor sneller veroudert.

Lees meer

Hypertrofie & spiergroei: Hoe bouw je best spiermassa op?

Hypertrofie, een synoniem voor het opbouwen van spiermassa of simpelweg spiergroei, is iets wat iedereen in de fitness gemeenschappelijk heeft. Vaak met een ander doel, maar het principe blijft hetzelfde. Sommigen willen graag grotere biceps, anderen willen een strakker figuur ...

Lees meer

Hoe train je buikspieren optimaal?

Eindeloze oefeningen en reeksen buikspieren doen zijn het recept voor een zichtbare sixpack. Toch? Helaas is dit niet het geval. Plaatselijk vet verbranden is niet mogelijk, net zoals je niet meer blokken kan creëren door buikspieroefeningen. Dit zijn beide fabeltjes.

Lees meer

Energiebalans: Wat is het en hoe werkt het?

Of je doel nu is om af te vallen of gewicht bij te komen, de energiebalans speelt hier de belangrijkste rol. Energiebalans reguleert namelijk ons lichaamsgewicht.

Lees meer

Verhoog je calorieverbruik zonder extra te sporten

Veel mensen die willen afvallen zullen er alles aan doen om hun calorieverbruik te verhogen, aangezien een negatieve energiebalans zorgt voor gewichtsverlies. Dit gaat vaak gepaard met eindeloze hoeveelheden cardio of het toevoegen van extra sportsessies. Is dit nu effectief de meest efficiënte

Lees meer

Leptine: het anti-honger hormoon

Leptine is een hormoon dat wordt afgegeven door de vetcellen in ons lichaam en is verantwoordelijk voor de regulatie van de energiebalans en eetlust. Algemeen wil dit zeggen dat een grote hoeveelheid leptine zorgt voor een verhoogd energieverbruik en minder honger...

Lees meer

Werken detox diëten op vlak van vetverlies en gezondheid?

Tegenwoordig vind je niets anders terug dan deze geweldige detox diëten, die ongeziene resultaten garanderen. Het idee is dat we dagelijks worden blootgesteld aan verschillende giftige stoffen, waardoor er gifstoffen in ons lichaam opbouwen die ervoor zorgen dat ons lichaam ongezond wordt,...

Lees meer

Creatine: werking & voordelen

Creatine is een van de meest onderzochte sport supplementen dat er bestaat. Het gebruik van creatine bevordert spiergroei en krachttoename. Helaas is er nog steeds heel veel onwetendheid bij de gebruikers van creatine, zo beweren sommigen dat ze er tientallen kilo’s meer door ...

Lees meer

Diet breaks

Het implementeren van diet breaks of pauzes binnen een periode van diëten, is een dieetstrategie die vaak gebruikt wordt om het diëten meer draaglijk te maken. Binnen deze periode wordt de calorie-inname meestal terug verhoogt tot op onderhoudsniveau. Wat is nu juist de impact van een diet break en moet je deze toepassen?

Lees meer

Circadiaans ritme: Wat is het effect op ons lichaam?

Wat als ik je zei dat er een eenvoudige manier is om makkelijker vet te verliezen, spiermassa op te bouwen, ’s nachts beter te slapen en overdag meer energie te hebben. Daarnaast heeft het over het algemeen alleen maar positieve gevolgen voor jouw gezondheid. Klinkt fantastisch! Maar hoe?

Lees meer

Koolhydraten voor het slapen gaan maken ons dik

Koolhydraten eten na 18-19u wordt door velen aanzien als een ideale manier om dik te worden. Het idee dat hier achter zit is dat het lichaam de neiging zal hebben deze koolhydraten op te slaan als vet, aangezien dit overbodige voedingsstoffen zijn. Toch blijkt dit weer een van de vele mythes ...

Lees meer

Anabolic window: 30 min? Bestaat het?

In de fitness zie je heel vaak dat er een proteïne shake gedronken wordt vlak na de training. Velen zijn er vast van overtuigd dat het absoluut noodzakelijk is om zo snel mogelijk eiwitten binnen te krijgen om te voorkomen dat je lichaam in een katabole staat geraakt. Het idee is ...

Lees meer

BCAA's: Zijn ze hun geld waard?

Branched Chain Amio Acids of simpelweg BCAA’s is een van de meest populaire supplementen in de fitnessindustrie. Velen zijn ervan overtuigd dat dit een wondermiddeltje is om eiwitsynthese te bevorderen, spiermassa op te bouwen en afname van spiermassa tegen te gaan. Klinkt fantastisch toch? ...

Lees meer

Spierpijn - DOMS: vriend of vijand?

Iedereen heeft al wel eens last gehad van enorme spierpijn de dagen na een intense training of na een lange tijd niet meer getraind te hebben. De ene heeft er weinig last van terwijl iemand anders er net heel veel last van heeft. Velen streven naar deze spierpijn en zien het als een teken ...

Lees meer

Intermittent fasting: wondermiddel om af te vallen?

Intermittent fasting wil simpelweg zeggen dat je gaat vasten in intervallen, ofwel een bepaalde periode van de dag niets eten en dan al je calorieën consumeren binnen een kort tijdsvenster. Deze methode wordt vaak gebruikt in perioden waarin men probeert gewicht te verliezen...

Lees meer

Is fasted cardio effectiever voor vetverlies?

Fasted cardio of gevaste cardio wil zeggen dat je cardio gaat doen alvorens je eerste maaltijd van de dag te eten. Dit zou volgens velen superieur zijn aan cardio waarbij men op voorhand een maaltijd consumeert. Zit hier enige waarheid in of is ook dit weer een van de vele mythes die momenteel ...

Lees meer

Wat is de impact van slaap en hoeveel slaap hebben we nodig?

Iedereen zal er zich wel bewust van zijn dat slaap belangrijk is voor ons lichaam. Slaap heeft namelijk een heel grote invloed op het functioneren van ons lichaam. Een slaaptekort kan zomaar verscheidene gezondheidsproblemen veroorzaken. Hoeveel slaap hebben we nu precies per nacht ...

Lees meer

Is HIIT beter dan LISS voor vetverlies?

Een discussie die zeer vaak gevoerd wordt is die omtrent welke vorm van cardio het beste is voor vetverlies. Enerzijds zijn er mensen die zeggen dat HIIT de ideale manier is om vet te verliezen, terwijl anderen beweren dat LISS de voorkeur zou moeten krijgen. Laat ons daarom eerst eens kijken ...

Lees meer

Eiwitten - Hoeveel heb je ervan nodig?

Eiwitten of proteïnen zonder twijfel de favoriete macronutriënten van iedereen die er gespierd wil uitzien. Echter zijn er zo veel fabeltjes ontstaan over hoeveel eiwitten nu effectief nodig zijn om dit doel te bereiken. Vaak wordt aangeraden om 1 gram per pond (2,2 gr/kg) lichaamsgewicht ...

Lees meer

Jongeren en krachttraining

Steeds meer jongeren beginnen al op vroege leeftijd aan krachttraining. Nochtans is de meerderheid van de mensen ervan overtuigd dat dit niet aan te raden is. Zo zou volgens velen krachttraining op jonge leeftijd een impact hebben op de groei en kunnen lijden tot blessures...

Lees meer

Cutten vs Bulken

Of je doel nu is om spiermassa op te bouwen, vet te verliezen of beiden, de kans is zeer groot dat je in je zoektocht naar hoe je dit doel nu juist moet bereiken de termen cutten en bulken al eens bent tegengekomen. Hoogstwaarschijnlijk zullen velen onder jullie doorheen de jaren al wel eens ...

6 november 2019

Lees meer

Maakt suiker ons dik?

Suiker wordt in onze maatschappij vaak afgeschreven als slecht en schadelijk. Daarnaast wordt suiker dikwijls gezien als de oorzaak van de enorme mate van obesitas. Deze cijfers zijn inderdaad zorgwekkend, maar is er nu effectief een correlatie tussen suiker en obesitas? Is suiker wel echt de ...

19 mei 2020

Lees meer

Moeten vrouwen hetzelfde trainen als mannen?

Veel mensen zijn er nog steeds van overtuigd dat wanneer vrouwen aan krachttraining doen, ze er bulky, super gespierd of zelfs mannelijk gaan uitzien. Niets is echter minder waar. Vrouwen die aan krachttraining doen zullen eerder de strakke look krijgen die zo velen willen hebben. Daarom...

26 mei 2020

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x